Lo Pallars i l’entorn

El paisatge de les nostres Ratafies

Patrimoni natural i històric

El Pallars és una de les comarques amb més personalitat de Catalunya. No només per la seva història sinó pel caràcter complex del país de la Noguera Pallaresa: rost, diversíssim, ferotge de vegades, però sempre amable i acollidor. Els nostres licors en són fills inseparables, incorporant-ne el seu caràcter i sent, en definitiva, l’essència del Pallars en una ampolla.
Collegats i Boumort

Collegats i Boumort

Collegats i Boumort són l’element més singular del paisatge de la Pobla i han estat, tradicionalment, terra de frontera. Zones salvatges i feréstegues del Prepirineu, poblades per cérvols i voltors. Les majestuoses penyes de Collegats, que guarden el camí entre el Pallars Jussà i el Sobirà, van ser un indret misteriós i desconegut durant segles ja que el camí de ferradura passava per la muntanya. Només els raiers s’atrevien a recórrer el Congost per dins. Entre aquests indrets misteriosos, sorprèn l’Argenteria, inspiració de grans artistes com Mossèn Cinto Verdaguer o Antoni Gaudí. Entre la flora de Collegats i Boumort podem trobar-hi moltes de les plantes que incorporen els nostres licors i, de fet, als contraforts del Boumort hi trobem el Parc de les Olors de Claverol, que ens proveeix de moltes d’elles.

Collegats Boumort
PN Aigüestortes

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i Parc Natural de l’Alt Pirineu

Cims escarpats que semblen tocar el cel, estanys glacials d’aigües cristal·lines, prats alpins verdíssims, enormes boscos d’avets i pins negres, isards, perdius blanques i galls fers. A l’hivern la neu que ho cobreix tot amb un mantell infinit i quan aquesta se’n va, a l’estiu, pugen els ramats a alimentar-se de l’herba dels seus prats alpins. El Parc Nacional d’Aigüestortes i el Parc Natural de l’Alt Pirineu son l’alta muntanya pirinenca en estat pur i han estat tradicionalment el cor del nostre territori. Els Portet de la Pobla hem estat, des de sempre, proveïdors i amics dels habitants de les seues valls: a la Vall de Boí, les Valls d’Àneu, la Val d’Aran, la Vall Fosca i la Vall d’Àssua, però també a la Vall Ferrera i la Vall de Cardós, els devem gran part del que som: molts dels nostres licors (licor de cassís, aigua de nodes, licor de fruits del bosc, ratafia de pomes…) s’inspiren en els paisatges i la tradició d’aquestes valls.

Parc Natural de l'Alte Pirineu
Parc Nacional d'Aigüestortes