La destil·leria

Elaborant licors des del 1883

Elaborant licors des del 1883

La Fàbrica i la botiga de la Pobla

La ratafia, licor ancestral, elaborat i guardat amb molt de zel als rebostos de tantes cases del Pirineu, ha protagonitzat, a cal Portet, un camí exemplar: licors d’altíssima qualitat, produïts directament des de la tradició, en una estructura familiar centenària, sòlidament arrelada al Pallars i projectada al món.


Per saber d’on venim, i per entendre quina és nostra filosofia, hem de recular al 1883.

Història Licors Portet

Treballadors de Cal Col·lector.

Els tres germans Ribera, de cal Col·lector de Conques, van obrir una fàbrica de licors a la Pobla. Com si fos en una pel·lícula, els tres germans es van casar amb tres germanes, les noies Borrell del cafè de la Unión, i van obrir un local de venda de licors al carrer del Vall, on més tard hi van traslladar la fàbrica amb la raó social Borrell y Ribera.

El 1949, Joan Portet Mir, fill de Salàs de Pallars, va entrar a treballar a la fàbrica i més endavant es va associar amb en Josep Ribera, hereu dels fundadors, donant nou nom a l’empresa: “Ribera y Portet”. Com que els descendents de la família Ribera no volien continuar el negoci, l’avi Joan Portet el va acabar comprant. Eren uns anys trepidants: la venda de licors a granel cap a la muntanya era important. S’hi elaboraven dos tipus de rom, quatre de conyac i tres d’anís, a més de ratafia i de les populars cremes de menta, d’ou, de cacau, de cafè, de taronja , també ginebra i l’enyorat estomacal.

Licors Portet

“Lo Jaumet” i el primer camió.

Història Licors Portet
Avi Joan Licors Portet

L’avi Joan al celler.

Joan Portet es va casar amb la Pilar Boixareu, de casa Martí de la Pobla, una nissaga de raiers i tractants de fusta. Va tenir la gran pensada de crear una ratafia i batejar-la amb la marca “dels Raiers” en homenatge al seu sogre, l’Àngel de Martí. El secret de l’èxit d’aquest elixir? La passió per la feina, les nous verdes pallareses i la destil·lació –en uns vellíssims alambins– de més de vint plantes aromàtiques, arrels i espècies. I tot deixat reposar en la tranquil·litat de les velles botes al celler.

L’Àngel i el Carlos, fills de la Pilar i del Joan, amb la col·laboració de la Mercè, la dona de l’Àngel, continuem amb el negoci, que hem centrat avui en l’elaboració de licors tradicionals pirinencs. Com a avantsala de la fàbrica també tenim una botiga, on podeu tastar i comprar totes aquestes ratafies i licors, a més de cerveses, vins, caves, …

Furgoneta raiers

L’Alfa Romeo vintage.

I hi ha futur, el relleu que no sempre és fàcil: el Miquel, fill de la Mercè i de l’Àngel, és la tercera generació dels Portet al davant de l’empresa.

Ratafia etiqueta antiga

Primera etiqueta de la Ratafia dels Raiers.