La ratafia, licor ancestral, elaborat i guardat amb molt de zel als rebostos de tantes cases del Pirineu, ha protagonitzat, a cal Portet, un camí exemplar: licors d’altíssima qualitat, produïts directament des de la tradició, en una estructura familiar centenària, sòlidament arrelada al Pallars i projectada al món.
Per saber d’on venim, i per entendre quina és nostra filosofia, hem de recular al 1883.
Treballadors de Cal Col·lector.
Els tres germans Ribera, de cal Col·lector de Conques, van obrir una fàbrica de licors a la Pobla. Com si fos en una pel·lícula, els tres germans es van casar amb tres germanes, les noies Borrell del cafè de la Unión, i van obrir un local de venda de licors al carrer del Vall, on més tard hi van traslladar la fàbrica amb la raó social Borrell y Ribera.
El 1949, Joan Portet Mir, fill de Salàs de Pallars, va entrar a treballar a la fàbrica i més endavant es va associar amb en Josep Ribera, hereu dels fundadors, donant nou nom a l’empresa: “Ribera y Portet”. Com que els descendents de la família Ribera no volien continuar el negoci, l’avi Joan Portet el va acabar comprant. Eren uns anys trepidants: la venda de licors a granel cap a la muntanya era important. S’hi elaboraven dos tipus de rom, quatre de conyac i tres d’anís, a més de ratafia i de les populars cremes de menta, d’ou, de cacau, de cafè, de taronja , també ginebra i l’enyorat estomacal.
“Lo Jaumet” i el primer camió.
L’avi Joan al celler.
Joan Portet es va casar amb la Pilar Boixareu, de casa Martí de la Pobla, una nissaga de raiers i tractants de fusta. Va tenir la gran pensada de crear una ratafia i batejar-la amb la marca “dels Raiers” en homenatge al seu sogre, l’Àngel de Martí. El secret de l’èxit d’aquest elixir? La passió per la feina, les nous verdes pallareses i la destil·lació –en uns vellíssims alambins– de més de vint plantes aromàtiques, arrels i espècies. I tot deixat reposar en la tranquil·litat de les velles botes al celler.
L’Àngel i el Carlos, fills de la Pilar i del Joan, amb la col·laboració de la Mercè, la dona de l’Àngel, continuem amb el negoci, que hem centrat avui en l’elaboració de licors tradicionals pirinencs. Com a avantsala de la fàbrica també tenim una botiga, on podeu tastar i comprar totes aquestes ratafies i licors, a més de cerveses, vins, caves, …
L’Alfa Romeo vintage.
I hi ha futur, el relleu que no sempre és fàcil: el Miquel, fill de la Mercè i de l’Àngel, és la tercera generació dels Portet al davant de l’empresa.
Primera etiqueta de la Ratafia dels Raiers.